churp

29 February 2012

Lelaki, Perempuan dan Ego

Hello lelaki lelaki curang dan perempuan gedik sekalian.




Bile manusia berbicara tentang ego. Semua nyer akan tertumpu kepada kaum lelaki. Kaum lelaki la yang dikatekan mempunyai ego paling tinggi sekali mengalahkan ketinggian bukit. Ego yang gua mahu cerita kali ini tak ade kene mengena dengan moto Yamaha Ego mahupun permainan Lego. Sume tu gua tak sentuh dalam entry gua kali nie. Entry pasal mainan lego or moto ego tu, gua tulis len kali ok. Heheheeee

*******************

Mengikut Kamus Pelajar edisi kedua, ego adalah :


  • Satu sifat sifat seseorang sebagai individu (kelakuannya, keupayaannya berfikir dsb) atau keperibadian. 
  • Satu perasaan mementingkan diri atau menganggp diri sendiri lebih (mulia, istimewa dsb) daripada orang lain
  • Perasaan megah akan diri sendiri:
  • Contoh ayat : Dia tidak mengaku bersalah kerana egonya terlalu tinggi. 

Mengikut Kamus Dewan edisi keempat, ego pula bermaksud :

  • Persepsi seseorang tentang harga dirinya, yang seterusnya mempengaruhi keyakinan dirinya
  • Contoh ayat : Sebagai hamba yang sudah bebas kembali, egonya datang, keperibadiannya tumbuh, sifatnya sebagai manusia berkembang dan mengukuh kuat.

*******************

So, secara konklusinye. Ego adalah satu sifat yang sentiasa menggangap dirinye sahaja betol, satu sikap dimana tidak mahu mengalah, keras kepala,melindungi diri,tidak kenal erti putus asa serta mementingkan diri sendiri. Pendapat, kelakuan atau perangai orang lain diklasifikasikannya sebagai salah dan tidak boleh diterima. Perasaan ego ini selalu nyer akan membawa masalah besar dalam hubungan dan kehidupan seharian.

Perempuan turut akan mengatakan bahawa ego pasangan (lelaki) mereka tinggi merupakan punca tercetusnye pergadohan. Mereka tidak sedar kadang kala perempuan juga mempunyai egonye yang tersendiri. 

"Bukan lelaki je ada ego, aku pun ada ego, ego aku tinggi lagi dari dia la" 

Betul ke ayat atas ni? Ada sesetengah pihak akan cakap betul yang perempuan ade ego yang tinggi, tapi hakikat sebenarnya, lelaki tersebut telah merendahkan egonya kerana seorang perempuan yang dia cintai. Ini siyes gua tak tipu. Betul nie. Cayer la. Lelaki kan baek. Hahahaaaa

Kalo dalam hubungan sume nak tunjuk ego. Nanti time gado sape yang nak mintak maaf? Tak kan nak biarkan masalah tu selesai dengan sendiri nye. Itu bukan cara yang terbaik la kawan. Jap jap. Boley ke masalah gado gado boley selesai dengan sendiri nye? Nampak cam giler cool. Gua tak pasti la tentang itu. Hehehee. Rendahkan sikit ego tu, dan start mengalah. Tak de hal la kalo korang turunkan ego korang tu. Bukan kuar dinosor gigit korang pon kalo ego tu turun. Hahahahaaa





Semalam gua layan FB, de pasangan tengah perang besar. Yang perempuan kate lelaki yang ego tinggi and yang lelaki pula, kate perempuan tu yang ego tinggi. Dalam situasi nie, gua pon tak pasti siapa yang betul and siapa yang salah. Cuma satu nasihat je gua ley kasi. Korang try cakap baik baik. Guna kan bahase yang indah indah time korang belajar BM dulu. Kate kate yang mampu mencairkan wanita wanita diluar sana. Jangan ngorat bini orang sudah. Tu menyusahakan diri namenyer. Then jangan la terlalu kedekut untuk meminta maaf. Tak salah pon mintak maaf even tak de wat salah pon. Tak kene tumbuk la kalo selalu cakap maaf. Hahahahaaa

And yang paling penting. Salah seorang kene mengalah. Kalo rase diri tu susah sangat nak mengalah. Belaja la untuk mengalah. Orang yang selalu mengalah bukan la seorang yang lemah, tetapi merupakan orang yang kuat kerane mempunyai kekuatan untuk mengalah demi orang yang tersayang. Nie ayat gua reka sendiri, korang jangan nak memandai nak follow, nanti sesat jangan nak salah kan gua lak. Hahahaaaa

Ego seorang wanita adalah amat diperlukan kerana kebanyakan wanita ego demi untuk menjaga maruah dirinya. Dalam konteks ini ego adalah amat perlu dalam menilai harga diri seorang wanita itu.

Syah     : Hai, sorang aje. Tak takut ke? Meh la sini abang hantar pulang. Panas ni tengah hari jalan kaki. Jom la Temah.

Temah   : Eh, tak naklah aku naik motor buruk kau ni. Kalau Mercedes ke, BMW ke, nak jugak aku tumpang… Huh! (mendongak ke atas sambil berlalu pergi)

Tapi kalo ego nyer begini. Patut la di bagi kaki sahaja. Jual mahal sangat. Nanti tak laku padan muke. Hahahaha. Gua da tak ade idea nak cakap pe. So, gua chow dulu. Adios...

p/s : sape makan cabai, nanti die yang kene tibai. heheheee :)

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

28 February 2012

Lelaki, Perempuan dan Curang

Hello manusia manusia sekalian.

Entry kali nie takde kene mengena dengan cerpen gua yang ntah pape tu. That's mean takde la hubungan adik beradik ke, pak cik makcik ke, abang angkat kakak angkat la. Sume tu takde kene mengena dengan entry gua kali nie. Betul, tak tipu nie. Hahahaaaa

Panjang pula gua merepek nie. Intro memang selalu nyer kene buat yang merepek repek kan? Kalo tak silap gua la. Merepek dalam setiap entry tu seperti benda wajib. Contohnye kalo dah lepas buang hajat, kene flush. Tak flush tu da kire dose korang tau tak umpama meninggalkan kapal selam di darat. Tak ley nak pegi mane mane. Nak menyelam pun tak bole. Da tak de hala tuju. Kesian. Hahahaaaa

Eh eh. Merepek lagi gua nie. Bikin panas je. Hahahaaaa. Ok ok, kite teruskan dengan entry gua kali nie..

*****************


Lelaki dan curang satu benda yang agak sinonim dengan norma masyarakat dekat dunia nie. Siyesly, nak cari lelaki yang tak pernah curang umpama mencari semut hitam di malam hari yang hitam di atas jalan yang hitam sambil dikejar kambing hitam. Hahahaaa. 

Cam susah je kan nak cari lelaki yang tak curang kan. Maybe betol kot nak cari lelaki yang tak curang nie susah tapi gua nie jenis spesis yang setia. So bahagia la awek awek gua nanti dapat pakwe yang setia lagi baik. Siyes nie gua tak tipu. Hahahaaa. 

Selalu nyer lelaki yang suke curang nie bukan la lelaki yang baek sangat. So kalo nak start bercinta tu. Tak payah la sangat nak sayang giler giler kat pakwe pakwe korang tu. Nanti kalo dah kene main kayu tiga kayu empat. Tak de la nak menangis 10 ari 10 malam. Bengkak bengkak biji mate sampai kale merah. Muke pon dah cam pontianak je. Cube time sedey sedey tu korang panjat pokok and menangis kat atas pokok. Mesti bez coz nampak macam seronok. Try la. Mane tau enjoy. Hahahaaa

Gua nie adalah seorang yang suck dalam percintaan tapi selalu sangat dirujuk dalam mendapatkan nasihat tentang love love nie. Korang tak rase cam da salah orang ke mintak nasihat dekat gua. Yang paling nampak sangat tipunye bile kate gua player. Dah la gua nie tak la sehensem mane. Camne la korang ley kate gua player. Pelik pelik. Hahahaaa

Tulis sikit merepek banyak. Tu la keje gua. Cam da tak de keje len. Naik bosan da korang kan. Tapi gua tak peduli pon. Sape soh bace hasil karya merepek gua ini. Hahahaaa. Ok ok, kite sambung balik.

Bagi perempuan, korang tak pernah terpikir ke lelaki tu curang sebab korang. Gua syak la korang nie maybe:

  • Suke membusykan diri. Asyik ade kerja je dari pagi sampai malam. Sampai lupe kat pakwe pakwe korang. Kalo kerje atau study, tu len episod la. Tu pandai pandai la korang manage time bile nak mesej. Gua tak nak kaco part tu. Hahahaaa. Sejam sebelum tido tu, kalo mesej pakwe pakwe korang tu pun bagi gua dah cukup okey la. Kalo dok tiap tiap mase mesej. Bosan gak. Sampai da mati idea pakwe korang nak mesej korang. Betul kan nie? Gua rase cam betul je ayat gua. Heheheheee

  • Jenis kaki merajok 3,4 ari lame nyer. Tu tak termasuk cuti public holiday. Mau bertambah lagi bilangan hari merajok nyer. Kalo la pakwe korang tu jenis tak pandai pujuk. Memang tak nak la ie layan korang merajok tu. Bek layan perempuan yang sporting. Bukan kaki ngajok. Lagi pekdah. Tak de nyer nak bukak buku belajar teknik teknik memujuk kekasih sebab awek bukan kaki ngajok. So wat pe nak belajar kan. Hahahahaaa.

  • Jenis yang tak pernah pegi dapur. Nak pegang sudip pon da start berpeluh peluh. Jenis nie, siyes gua tak berkenan. Mak korang punyer la pandai masak. Korang bole plak nak masak nasi pon still nak mak ajar. Susah susah. Kalo nyer anak Pak Sudin jiran depan rumah tu lagi lawa dari korang and pandai memasak. Tak rase ke pakwe korang pegi ngayat die. Yang alasan paling tak bole blah bile dah kawen baru nak belajar masak. Tu kalo kawen. Kalo tak kawen? Memang tak pandai masak la sampai bile bile. Masak je la megi gune air panas. Sedap juga rase nyer bile lapo kan. Hahahaaa

  • Bentuk fizikal badan korang dah berubah. Dulu comel je cam nie tapi sekarang da macam nie memang nak tak nak, terpakse la pakwe korang mencari perempuan yang lebey comel. Jangan ingat disebabkan ade orang yang sayang korang, korang menjadikan itu sebagai alasan untuk tidak menjaga berat badan. Bile dah kene dump baru nak nyesal memang agak kasihan la. Daripada korang dok asyik makan je, bek sedekah sikit duit tu dekat gua. Ley gak gune wat beli KFC. Dapat buat amal jariah dekat gua nie. Dapat pahala. Hahahahaaa

  • Korang punyer mulut amat amat la laser. Bercakap non stop. Gosip sane, gosip sini. Merungut sane merungut sini dekat pakwe korang. Siyes bosan dapat awek yang suke sangat cakap. Cam 7 Eleven je. Lelaki memang la seorang pendengar yang baek. Tapi, kalo terlalu banyak dengar, emosi agak terganggu la awak. Ingat tu. INGAT !! Sama sama

Oh tidak ! Entry nie gua buat seperti gua menyalahkan perempuan itu punca utama lelaki curang. Nampak tidak adil bukan. Hahahahaaa. Actually gua tak tau nak cakap nape lelaki itu selalu curang. Maybe sifat curang itu memang sudah ade dalam diri sejak lahir kot. Cuma ditunjukkan atau tidak. Bergantung kepada lelaki itu sendiri la.

Tapi kalo la korang mintak nasihat gua camne nak hadapi lelaki curang. 1 je jawapan yang gua boley kasi. Putus, break, clash atau sewaktu dengannye. Korang mesti tak sanggup nak break cam gitu je kan. Tapi tu la benda yang patut korang buat coz bile korang baru kapel and die asyik menggatal dengan perempuan lain. Bayangkan kalo da kawen. Tak huru hara rumah tangga. Kalo da ade anak anak. Camne la hidup diorang. Pikir cepat pikir. Hahahahaa

Curang nie kire macam dadah gak. Bile da sekali wat. Nanti mesti akan buat lagi. Maybe lepas kantoi curang tu, die akan insap kejap. Tapi lame lame, curang lagi. Tapi katekan la korang ready nak de 2,3 orang madu time dah kawen nanti. Boleh la stick ngan lelaki tu. Gua tak de hal la sume tu. Ayam still makanan feveret gua. Tak terjejas seinci pon la makanan feveret gua tu sebab masalah korang. Hahahaaa

Lelaki nie suka kan sesuatu yang indah. Andainya da dapat benda yang indah. Mereka akan puas ati tetapi jika sudah mendapat sesuatu yang indah tetapi still mencari yang lagi indah. Itu patut mati. Ok tu gua guro. Hahahahaaa. So secara konklusi nyer, korang kene la jadi yang terbaik untuk pasangan korang. Perbaiki ape yang kurang dan tingkatkan ape yang dah okey.
Ok la. Cukup la sampai sini gua merapu. Nak tanya lagi, pegi tanya dekat formspring gua. Gua akan jawap semacho macho nyer soklan korang. Hahahaa. K chow..

p/s : perempuan yang suke curang nie kebanyakkan nyer comel juga :)

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

26 February 2012

CerLaPen (Cerita Lawak Pendek)...

Bahagian 4
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pelupa

Ada 3 orang nenek kat Rumah Orang Tua-Tua….depa nie dok sembang dalam satu bilik. Depa dok sembang pasal depa yg dah nyanyok.

Nenek 1 : Aku nie teruk betul la…kalau aku letak satu barang tu…aku dah
tak ingat kat mana aku letak….

Nenek 2 : Itu kira okey ler….aku lagi teruk..kalau aku turun ke naik ke
tangga…then kalau aku stop…aku dah tak ingat…aku turun ke naik…..

Nenek 3 : Apa la hang pa semua nie……aku yg tua dari korang pun stil okey
lagi (ketawa sambil tangan mengetuk-ngetuk meja)
Pastu…nenek 3 terdiam sebentar……

Nenek 3 : Oit….sapa pulak yg ketuk meja tu……???

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kisah 3 ekor hantu

Satu malam,ada tiga ekor hantu tengah berbual dan masing2 nak tunjuk kehebatan masing2.

Hantu1:Korg nk tgk tak kehebatan aku?

Hantu 2 & 3:Ha ap die?

(Hantu1 satu pun trus hilang dalam sekelip mate,dalam mse 10 saat die muncul balik dalam keadaan darah di satu badan.)

Hantu 1:Ha korg npk tak kmpung kecik kat sblh ni?

(Hantu2 & 3 mengangguk)

Hantu1:Ha da habis da aku mkn dorg.

Hantu3:Perghh pantas gileee!!

Hantu2:Heh,tu x hebat mane.Tgk aku plak.

(Hantu2 terbang sepantas kilat dalam skelip mata dan muncul dalam 5 saat lepas tu,lg pantas drpd hantu1,dalam keadaan berdarah di taringnya)

Hantu2:Ha ko npk x bandar sebelah tu?Habis kering darah dorg aku isap.

Hantu3:ahaha,tu x hebat,meh aku tunjuk aku pnye khebatan plak.

(Hantu3 bgerak laju dan dalam satu 1 saat saje muncul smula dlm keadaan
berdarah2,Hantu1 dan 2 tkejut)

Hantu1:Mak aihh,laju gle ko,siap bdarah2 lg.1 saat tuu.

Hantu3:Ko npk tak tembok kat sbelah tu?

(Hantu 1 dan 2 mengangguk)

Hantu3:Aku tak nampak tembok tu tadi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kisah Seorang Anak Dan Bapa

anak: ayah.. adakah hantu itu wujud?

ayah: tak.. hantu mana ada wujud..

anak: tapi orang gaji kita cakap hantu itu wujud?

ayah: anakku tersayang, kemas semua barang kamu sekarang.

anak: kenapa ayah?

ayah: kita mana ade orang gaji!!!

anak: (~_^)"
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

Ayam..

Pagi tadi punya cerita

*******************

Gua yang baru sahaja hendak melelapkan mata selepas suboh dan mimpi sudah datang menjelma, tiba tiba dikejutkan dengan bunyi ayam berkokok. Gua ingat ayam dekat asrama gua yang berkokok lantas gua tidak memperdulikannya.

Tiba tiba gua teringat yang gua duduk di tingkat empat. Ape kejadah nyer ayam nak berkokok dekat tingkat empat. Orang giler je bela ayam dalam umah. Heheheee. Gua rase tak sedap hati. Gua amik bantal dan tutup telinga gua buat buat tak dengar bunyi ayam giler berkokok tu. Agak agak da sepuloh minit, ayam tu still tak paham paham nak berhenti berkokok, gua makin menyirap. 

"Apahal dok bising bising nie, celaka celaka celaka. Nak tido pon tak senang". Bentak ati gua.

Alarm fon rumate seperti meminta minta nak dilontarkan saja ke luar tingkap tak pon meminta kaki yang ikhlas dari gua. Hahahaaa Nasib bek fon member. Kalo tak, memang see u at the bottom la kalo gua lontar kat luar. Hehehehe. Tapi kalo la time tu gua ade kuasa bebola api. Sudah tentu gua memFIREkan bebola api dekat fon tersebut tanpa perlu bangun nak mematikan nyer. Senang kerja. Pagi nanti member gua tanya kenapa  fon die hangus. Gua cakap la ayam yang berkokok tu dah jadi KFC kene bakar. Tak de hal la sume tu. Hahahaaa




Agak agak kesabaran gua mulai kurang, gua pon bangun dan mematikan alarm tersebut. Tetiba, gua terdengar sume rumate gua tengah berdengkur. 

"Ape punye celaka diorang tak dengar bunyi ayam berkokok tadi. Punye la lame ayam tu dok bising. Seko seko pon tak memberikan respon yang sewajar nyer. Taik telinga banyak sangat ke sampai tak dengar pape". Ati kecil gua merungut sendirian.

Sumpah gua bengang di pagi hari. Next gua pon kembali ke atas katil gua dan melelapkan mate.

 Baru lima minit tido............

*******************

KRINGGGGGGG................

"CELAKA, lagi sekali ke". Sumpah seranah gua dekat alarm yang tengah berbunyi itu.

Lagi satu alarm fon rumate gua berbunyi dan lagi sekali gua mendengar dengkuran dengkuran indah diulit mimpi. Gua bangun lagi sekali, gua pergi dekat fon tu. Gua matikan sume yang patut. Gua dah la tido lewat. Agak celaka la anasir anasir jahat ini menganggu tido gua yang berkualiti. Kalo da tau tak ley nak dengar bunyi alarm tu. Lain kali ujung minggu jangan set alarm. Tuan punyer fon beserta fon fon nyer sekali tak pasal pasal kene sumpah seranah dengan gua. Padan muke korang. Hahahaaaa

Nasib baik la member gua itu cuma ada dua fon. Kalo la ade tiga, empat fon. Agak agak nyer tiap tiap fon die set alarm soh die bangun pagi. Hampeh sungguh begitu. Sekian saja luahan perasaan gua di pagi hari. Heheheee. Terima kasih awak kerana berjaya membuatkan gua panas di pagi hari.

p/s : gua tidak pernah dikejutkan bangun pagi oleh perempuan perempuan comel. Mungkin kah ini disebabkan gua tidak comel. Agak sedey sekali. Heheheeee

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

24 February 2012

Satu Konspirasi..

6.39 pagi

*****************

Gua dikejutkan dengan suara budak kecil merengek. Lantas gua capai fon dan matikan alarm yang membingitkan halwa telinga gua. Gua cek fon. Zero mesej. Miskol pon tiada. Alangkah kasihan hidup gua sekarang. Tiada lagi ucapan selamat pagi dari sesape pon. Hidup kesorangan dan tiada siapa datang membantu dikala gua kesedihan.

Jap jap. Asal sungguh cilake itu ayat. Korang jangan cayer sangat dengan ape yang gua bagi tau tadi. Maybe some part de yang betol and maybe some part gua kasi korang auta aje. Heheheheee 

*****************

Perempuan, satu mahluk yang diciptakan yang agak menarik dan mempunyai 1001 emosi yang lebey dari seorang lelaki mahupon pondan. Hahahaaaa. Emosi mereka yang kadang kala keterlaluan membuatkan para lelaki seperti gua agak cuak untuk melukakan perasaan mereka. Gua memang tidak ensem tapi gua still lelaki dan bukan pondan.Agak cilake la orang yang mengatakan gua ini pondan. Hahahaaaa

Perasaan jeles yang keterlaluan tanpa disedari membuatkan hidup mereka semakin tidak tenang. Ape saje yang dilakukan oleh para lelaki menjadi perhatian dan masalah kecil seperti semut boleh menjadi sebesar dinosor lantas berlaku nyer perang teluk edisi khas. Okey, nie gua tipu. Hahahaaaa




Perempuan juga satu kaum yang mudah sangat termakan dengan pujukan dan cerita sedey. Amat malang la perempuan2 yang selalu mendengar cerita sedey gua itu.Selain daripada membuat cerita sedey, gua amat terok sekali dalam berkata2 manis sekali. Bukan kerana takut kencing manis, tapi gua tidak pandai sejak kecil lagi. Nie serios gua tak tipu. Hahahaaa

Dekat tempat gua belajar ni, gua ade beberape orang kakak yang sangat baik. Selalu belanja gua makan terutama nyer time gua pegi pasar malam ari rabu. Confirm diorang kasi upah dekat gua. Nape la pasar malam tiada ari2 dekat sini, kalo tak, boley la tiap2 ari mereka2 itu membelanjai gua yang selalu kesempitan uang ini. Ini secara tidak langsung membuatkan gua "sayang" akan mereka tetapi itu hanya sementara sahaja. Gua hanya "sayang" mereka2 itu bile mereka2 itu mengatakan mereka mahu belanja gua makan sahaja. Jikalau mereka tidak mahu membelanja gua, nescaya kasih "sayang" itu akan berkurangan secara automatik nyer. Hahahaaaa

Disebabkan mereka itu kakak2 gua, so, kehidupan mereka tidak akan lengkap tanpa mendapat kutukan2 professional dari gua umpama makan megi rebus air panas tanpa telur. Serios kurang sedap rase megi tersebut. Hehehehee. Kepakaran gua mengutuk mereka kadang kala mendapat cacian dan makian juga dari mereka lantas membuatkan gua merajok dan mengambil keputusan drastik untuk tidak online selame 6 jam. Hahahaaaa.

Sebagai seorang kakak kepada gua yang berperangai agak celaka ini, mereka amatlah selalu tidak melayani cerita2 sedey gua. Bukan mahu memberi kata2 semangat tapi telah memberikan gua kate2 kutukan yang amat menusuk ke dalam jantung hati yang mengepam darah selaju 120km/h. Kalo la gua ini mengalami gangguan emosi maka, secara rasmi nyer, gua akan menyalahkan mereka2 ini kerana telah memberi gua tekanan emosi secara drastik nyer. Hahahaaa

Okey2, gua dah cukup mengarut sangat ini. Tak pasal2 nanti, gua kene kutuk lagi dengan diorang yang tak berhati perut itu. Nanti gua cite lagi secara terperinci sape kakak2 gua yang gua telah kutuk ini. Hahahaaa. Nak pegi melawat diorang, klik sini

p/s: jangan marah ye gua punyer cerita yang agak mengarut ini. disebabkan gua dalam mud sedey, maka cerita2 gua semua nyer mengarut :)

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

21 February 2012

Cerita Kedai Kopi...

Suatu hari di kedai kopi.

********************

"Makan dik". Pelayan itu menyapa gua yang baru sahahja melabuhkan punggung gua di kedai beliau.

"Roti kosong dua". Gua membalas sambil menjengah ke dalam dompet gua. Mane la tau duit tak ade ke time tu. Malu gak la gua time tu.

"Minum"? Pelayan itu bersuara lagi

"Air kosong je la". Gua membalas dengan riak muka yang menunjukkan gua tak ade duit.

Nampak nyer riak wajah gua yang tak ade duit berjaya dan seterusnye pelayan 2 beransur pergi sambil membuat wajah yang agak tidak puas ati dengan gua.

********************

Salah ke gua mintak air kosong je. Gua bukan takde duit, gua cuma tak suke je minum air manis nie. Tapi katekan la air milo ais same harga dengan air kosong. Gua prefer air milo ais lagi. Gua bukan manusia la sekiranyer gua tolak milo ais tu. Korang tak tau betape sedap nyer minum milo ais dikala hari yang sungguh panas sehingga tekak kekeringan. Heheheee

Masalah nyer, harga milo ais same seperti harga air kosong hanyalah mimpi di time senja saje. Takkan pernah harga milo ais akan jadi seperti air kosong. Harga mereka telah tiada jodoh kerana dipisahkan jurang yang terlalu jauh beza nyer. Hahahaaaa

Eh2.Dah jauh sangat gua merepek nie. Hahahaaa. Tujuan gua tulis entry kali nie adalah mengenai senario masyarakat yang selalu pergi ke kedai2 makan dan mengambil minuman manis.  Mengambil makanan manis tanpa kawalan sebenar menyumbang kepada penyakit kencing manis.




Mengikut tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan ke-3 Tahun 2006, Kementerian Kesihatan Malaysia menunjukkan bahawa 1 daripada 7 orang dewasa rakyat Malaysia menghidapi penyakit kencing manis. Namun begitu, masalah menjadi bertambah buruk apabila penyakit kencing manis yang dihidapi tidak disedari oleh separuh dari mereka.

Penyakit kencing manis atau juga dikenali sebagai diabetes adalah dikategorkan sebagai IBU kepada segala penyakit. Ianya adalah merupakan penyakit kronik yang boleh menyebabkan  masalah serangan jantung, kegagalan buah pinggang, strok, buta, kerosakan saraf dan gangrene kaki.

Apakah dia Kencing Manis (Diabetes)?

Kencing manis atau diabetes adalah satu sindrom atau penyakit akibat dari kekurangan atau hilannya keberkesanan hormone insulin.

Definisi Insulin: Insulin ialah sejenis hormone yang dikeluarkan oleh organ pankreas yang terletak di belakang perut. Di dalam perut manusia, makanan yang dimakan akan ditukarkan menjadi glukosa, kemudian diserap ke dalam saluran darah untuk digunakan oleh badan kita bagi mengeluarkan tenaga. Glukosa adalah sumber tenaga yang utama. Bagi orang normal, insulin membantu glukosa darah memasuki sel badan manusia dan menukarnya menjadi tenaga



Faktor penyebab kencing manis adalah organ pankreas pesakit kencing manis tidak mengeluarkan insulin secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak berkesan. Ini menyebabkan glukos tidak dapat masuk ke dalam sel badan yang sepatutnya bertukar kepada tenaga. Maka, ianya (glukos) terkumpul di dalam darah yang kemudiannya menyebabkan paras glukos menjadi tinggi sehingga melimpah ke air kencing.


Jenis-Jenis Diabetes

Apakah jenis diabetes? 2 jenis utama diabetes atau kencing manis adalah seperti berikut:

-    Kencing manis jenis 1:

Kencing manis yang bergantung kepada insulin. Biasanya ia terjadi dikalangan kanak-kanak atau remaja.. Hanya boleh dikawal dengan suntikan insulin, kawalan pemakanan dan senaman.

-    Kencing manis jenis 2:

Diabetes yang tanpa bergantung kepad insulin. Ianya selalu berlaku di kalangan orang dewasa (35 tahun ke atas) dan individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Kencing manis jenis 2 ini boleh dikawal dengan kawalan pemakanan dan senaman atau gabungan pemakanan, senaman dan ubatan. Kebiasaanya, penghidap kencing manis ini mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kencing manis.

Sebagai contoh, jika ibu, bapa, datuk atau nenek menghidapi penyakit kencing manis, kebarangkalian anak-anak dan cucu-cucu mereka juga akan menghidapi kencing manis adalah tinggi.

Ok. Gua dah penat nak menkopi paste pasal benda nie. Kalo korang nak bace lebey2 lagi. Klik sini.

p/s : gua agak tak ade idea nak wat entry baru disebabkan masalah yang melanda :(


Tamat sudah cerita gua. Sekian !

Aku Bukan Pondan...


video

************************

Layan r cerita lawak nie.

************************

p/s: fatimah tak sesuai dengan ko rosli !

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

17 February 2012

Tips Putus Cinta...

Assalamualaikum semua..

Kali ni gua nak wat entry sedey plak. Pasal pe? Itu gua punyer suke. Hidup ini bukan cuma ade gembira je. Sedey itu perlu juga. Dan bersifat celake itu perlu. Heheheee

Dalam kehidupan ini, seriously kite tak akan tak pernah putus cinta. Putus cinta itu seperti lumrah dalam kehidupan. Tipu la kalo de orang selalu bercinta tapi tak pernah putus cinta. Percintaan ini adalah something yang indah dan boleh menjadi sesuatu yang sangat terok lagi dasyat bile putus cinta.

Putus cinta selalu nyer terjadi disebabkan pelbagai jenis keadaan. Antaranya:

1. Kecurangan
2. Cemburu
3. Tidak serasi
4. Percintaan jarak jauh
5. Kehadiran orang ketiga dan lain2 lagi

Terdapat satu fakta yang mengatakan, lelaki mengalami stress yang jauh lebih besar daripada wanita ketika menghadapi situasi putus cinta. Secara statistik, lelaki yang bunuh diri akibat kemurungan kerana patah hati atau putus cinta mencapai nisbah 4:1 daripada wanita.

Ini disebabkan kerana lelaki tidak mampu mengungkapkan masalah emosional mereka pada orang lain, bahkan pada kawan baik sekalipun. Sebagai lelaki, kita seharus nyer tidak cenderung memendam masalah sehingga merosakkan akal fikiran. Betul atau tidak mende nie, gua tak pasti. Maybe betol kot sebab gua selalu gak dengar cite laki bunuh diri sebab putus cinta.

Kali ni gua nak kasi tips lepas putus cinta. Tips nie gua search je and ade gak based on experience gua yang tak seberape nie. Hahahahaaa



**********************

1.   Menangis

Kalo dah tak ley nak tahan sangat air mate tu, nangis je r. Itu mungkin perkara yang terbaek sekali nak menggambarkan hati yang remuk hancur berkecai. Tapi nasihat gua la, jangan nak nangis lame2 sangat. Dua tiga ari dah la. Dan jangan nak tunjuk kat satu dunia yang anda tengah sedey. Siyes melampau sangat. Jangan sebab putus cinta, da tak nak pergi kerja, nak stop study, tak makan sampai kesihatan terjejas. Tak elok sume 2, sian kat mak bapak skit sebab asyik riso  kat korang tu. Jangan nak pentingkan diri sendiri je. Orang len pun pernah putus cinta gak.



2.   Bz kan diri

Bz kan diri itu bukan bermaksud bz body. Dah laen da maksud itu. Silap2, disebabkan bz body 2, ley gado anak2 jiran sebelah 2. Bertumbok bertampar. Heheheee. Korang kene la bz kan diri dengan wat keje2 rumah yang korang tak pernah wat tu. Mop lantai rumah, cat bumbung rumah, cat dinding rumah. Sume keje korang tak pernah wat, korang try la. Mane tau, korang enjoy. Heheheee. tak pon, korang layan balik muve2 yang korang dah tengok sampai 10kali kasi hafal sume dialog. Mane tau lepas nie korang ley jadi pelakon plak. Heheheee. 



3.   Keluar dengan member2

Kalo duduk umah asyik nangis je. Elok lah kuar ngan member2 len. Mane tau tengah2 kuar ngan member jumpa bf/gf baru. Kan seronok tu. Heheheee. Get new life ! Lagipun, member2 kan just tempat luahan prasaan bile dalam kesusahan je. Kalo tak susah, tak de nyer nak contact2 member. yang ni gua terase. Asyik 24/7 mesej bf/gf je. Cam da  tak ade keje len. Mak suroh kasi kucing makan pun tak nak sebab bz mesej. Adoi... Kesian kucing tu kelaparan.



4.   Menghapus kenangan bersama

Bile rase2 sampai bile2 tak ley nak lupe kan bekas kekasih tu. Bersedia la nak buang sume2 gambar, remove contact, padam sume mesej2, remove friend dalam laman sosial, bakar sume barang yang bekas kekasih kasi. Melupakan kekasih lama tidaklah semudah menghantar folder ke Recycle Bin dan delete begitu sahaja. Hubungan kasih sayang cinta mesra ketika dahulu sukar untuk dilupakan terutama bagi kaum wanita. So, korang take time la k. Maybe masa akan membantu korang start new life.



5.   Bersedia dengan kehidupan yang berbeza

You Never Walk Alone (YNWA). Kalo dulu ade orang yang selalu bersama dengan korang. Tapi sekarang kamu bersendirian saje. Tapi ingat lah. Kamu still ade family yang sayang kan kamu lebey dari segala nyer. So jangan nak letak diri korang dalam hidup yang sunyi. Maybe meluah kan perasaan kepada family sendiri akan melegakan segala tekanan yang datang. 



6.   Sila benci bekas kekasih anda

Pada umumnya, wanita cenderung mengingati setiap perkara yang dilakukan bekas kekasihnya. Untuk melupakannya, korang harus mengingati setiap perkara buruk yang ada pada dirinya. Misalnya, dia seringkali mengutuk diri kamu, membandingkan penampilan kamu dengan rakan-rakan, mengeluarkan suara yang tinggi atau tiada ketepatan masa. Kemudian, hubungi bekas kekasih korang balik. Sila maki dan marah bekas kekasih korang tu walaupun sedikit sebanyak korang pun ada salahnya terjadinya perpisahan tu. Lepaskan amarah dalam dada sepuas hatinya.



7.   Dekatkan diri dengan agama

 Pegangan agama adalah merupakan jalan terbaik untuk seseorang menenangkan jiwa yang terluka. Ia juga dapat membantu korang untuk melakukan pertimbangan dengan lebih waras. Dekatkan diri dengan Allah dan perbanyakkan membaca al-Quran untuk ketenangan jiwa. Tetapi bukan korang perlu mendekatkan diri dengan agama apabila anda putus cinta sahaja, sebaiknya setiap kali anda bernafas.



**********************

Belajarlah terima kenyataan yang korang dah tak ade hubungan cinta selain hubungan kawan. Kalau tak boley terima kenyataan itu how will you go on with your life? Think about it. Tak kan selamanya nak hidup di bawah bayang-bayang dia? Tak kan selamanya nak hidup dalam kenangan dengan dia? MOVE ON! Korang juga sepatutnyer menerima orang baru yang hadir dalam hidup korang kerana setiap pertemuan dan perpisahan ade HIKMAH yang telah ditetapkan. 

Mungkin orang baru itu akan mengajar erti bahgia yang sebenar dan bukan nyer bekas kekasih. Siapa tahu mase depan kan. So, jangan terlalu memikirkan bekas kekasih kerana die tidak akan meninggalkan diri korang jika dia adalah jodoh korang.

Kadang2 hidup ini agak kejam, tapi kite seharusnyer pandai menyesuaikan diri dengan hidup baru. Tapi bagi gua, tips di atas banyak yang korang boley pakai and ade risiko yang korang perlu tanggung selepas tu. Maybe lepas korang remove sume contact bekas kekasih korang, korang menyesal kerana mane tau satu ari nanti korang boley jadi kawan baik. Semakin kita benci semakin kuat perasaan rindu itu menguasai kita

p/s : bagi gua, setiap bende yang pergi. bende yang lebih baek akan datang. smile :)

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

14 February 2012

Lagu sedey..


video


*********************

Di sini bermulanya pertemuan yang terakhir

Kehilangan amat terasa di hati
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara
Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu

Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini
Perpisahan yang tak ku duga telah terjadi
Dirimu pergi biar ku sendiri

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara
Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu

*********************

9/8/2011-14/2/2012


Tamat sudah cerita gua. Sekian !

Perpisahan

Sahabat... 

Kelmarin kita bergurau manja,
Gelak tawa mengiringi semalam...
Dan... hari ini menjadi saksi...
Kita terpaksa berpisah.
Usikkan manja menjadi igauan,
Gelak tawa bagaikan masih didengari,
Kini... kenangan semalam terus mengusik mimpi...

Duhai sahabat.... 

Jika ada dendam yang terpendam....
Luahkanlah...
Jika ada benci yang menyelubungi diri...
Elakkanlah...
Jika ada kasih dan sayang...
Taburkanlah bagai sinar mentari.
Perpisahan ini mengajar kita
Erti... kasih sayang yang sebenar,
Memupuk erti kesabaran,
Menyemai kekuatan dalam diri,
Itulah yang terpaksa kita hadapi.

Sahabat... 

Doa perpisahan ini...
Agar kau tabah menhadapi liku² hidup,
Perpisahan bukan kerana dendam,
Bukan kerana benci...
Tetapi... kerana kasih sayang...
Duhai sang angin...
Khabarkanlah melalui sang bayu,
Bahawa...
Mereka adalah sahabat yang paling...
Aku sayangi...
Kenangan semalam kuabadikan selamanya... 


Credit to AnjungCafe

p/s : untuk awak..

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

CerLaPen (Cerita Lawak Pendek)...



Bahagian 3
-------

KAD SIM

Ketika ayah sudah siap sarapan, tiba2 satu sms berbunyi di meja makan. Barulah si ayah sedar yg anaknya lupa membawa hp ke sekolah. Ayah membaca sms yg dikirim oleh seseorang yang tak bernama. Alangkah terkejutnya ayah bila membaca sms yg tertulis lebih kurang begini.

" Hai sayang selamat pagi. Kenapa tak datang rumah baby semalam? Baby tertunggu2 tau. Terus terang, baby tak boleh lupakan saat2 manis bersama malam dulu. Enak sekali! Oh ye, malam ni line clear, sayang boleh datang ke rumah baby… Tak sabar nk tunggu sayang "

Ayah tergamam, lalu memanggil isterinya.." Cuba ko tgk sms ni, tak tau apa nk jadi dengan anak kita ni! " Ibu seakan2 tak percaya… Dia hampir pengsan membaca sms itu.

Setelah anak pulang dari sekolah si ayah terus menerpa anaknya.

" Ko nak ke mana malam ni? "

" Ke rumah kawan, kami belajar sama. Exam kan dah nk dekat "

" Lalu apa maksud sms ni? " Si ayah membentak.

" Lar… Ni kan sim kad ayah… Hp ayah kan rosak. Semalam ayah sendiri tukar kan sebab nak tunggu sms penting? " Jawab anaknya selamba.

Si ayah lari… Ibu pulak mengejar dengan penyapu…

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


DI PENDEK KAN CERITA

Satu hari Nani dapat call dari teman sepejabat dia Rosli yang sedang bercuti dan dalam keretapi menuju ke utara. Rosli call Nani sebab nak menceritakan satu insiden yang menggemparkan masa perjalanan dia dalam keretapi tuh.

Rosli pun ceritakanlah dengan panjang lebar kisah keretapi yang dinaikinya telah melanggar orang yang melintas rel keretapi tuh. Dia cerita dari part dia naik keretapi dan buat apa dalam keretapi sehingga part keretapi berhenti secara mengejut sebab dah terlanggar orang dan macamana keadaan mayat orang yang dilanggar tuh. Nani pun dengar penuh kusyuk dan teruja dengan cerita Rosli tadi.

Selepas jer Rosli letak telefon, Nani pun tak menyempat-nyempat nak sampaikan cerita Rosli tuh tadi pada kawan2 kat ofis dia.

Dia pun cakap " Korang nak tahu....aku ada cerita tergempar dari Rosli tapi sebab panjang sangat cerita dia, aku pendek cerita....tadi Rosli call aku dia cakap dia kena langgar dengan keretapi!!!! ".

Maka cerita yang panjang lebar pun jadi pendek dan lebih sensasi......

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SAKSI BENGAP !

Di dalam sebuah sebuah mahkamah yang sedang membicarakan kes pembunuhan. Seorang peguam sedang menyoal seorang saksi penting.

Peguam : Awak kenal ini? (sambil menunjukkan gambar mangsa pembunuhan)

Saksi : Kenal tuan.

Peguam : Boleh awak beritahu kepada kami?

Saksi : Itu gambar, tuan.

Peguam : Bukan, maksud saya orang dalam gambar ni.

Saksi : Oh, itu gambar seorang perempuan, tuan.

Peguam : (mula tension) Yang aku nak tau nama dia lah bukannyer lelaki ke perempuan!

Saksi : Nama dia Saodah bte Sameon, tuan.

Peguam : Bila kali terakhir awak melihatnya? (meletakkan semula gambar itu di mejanya)

Saksi : Baru kejap tadi tuan.

Peguam : Hahhh!!? Bagaimana awak boleh lihatnya kejap tadi?

Saksi : Sebab tadi tuan tunjukkan gambar tu pada saya.

Peguam : Bukanlah, maksud saya sebelum saya menunjukkan gambar tu.

Saksi : Tak pernah tuan. Saya tak pernah lihat gambar tu sebelum ni.

Peguam : Aku bukan bercakap pasal gambar nieee!!! Aku bercakap pasal mangsa!!! (sambil menghentamkan pennya pada gambar tersebut)

Saksi : Oh! Kali terakhir saya nampak ialah ketika mangsa ditikam, tuan.

Peguam : Boleh kamu tunjukkan siapakah yang menikamnya yang berada dalam mahkamah ini. Adakah lelaki yang berada di kandang tertuduh itu? (sambil mengusap dadanya kerana terlalu bengang)

Saksi : Bukan. (tangannya kemudian ditunjukkan pada peguam tersebut)

Peguam : Hahhh!!! Kenapa awak tunjuk pada saya!!?

Saksi : Baru kejap tadi saya nampak tuan tikam gambar tu dengan pen tuan.

Peguam : ARGHHHHH!!! APA YANG KAU MEREPEK NI SYAITANNN!!! AKU BUKAN CAKAP PASAL GAMBAR TU!!! AKU CAKAP PASAL MANGSA BUNUH TU LAHHHHH!!!!!
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

13 February 2012

Bosan !!

Hello u guys...

Sedar tak sedar, tinggal seminggu je lagi gua nak menghabiskan beras dirumah. Nanti dekat perantauan, kene gune duit sendiri lak kalo nak beli beras. Hahahaaa. Tak ade keje yang meminta pertolongan gua untuk gua menolong nyer dekat rumah nie. Hanya setiap mase mengadap laptop, makan dan tido. Cam gini r gamak nyer, boleh r mak gua  membelasah gua tanpa belas ihsan dengan sikap gua yang terlalu pemalas ini. Heheheee.

Dalam menghabiskan cuti sem nie. Gua telah dihadapkan la dengan drama melayu yang agak terlalu bosan untuk diterima akal fikiran gua. Cinta bersegi2, Cinta akan suami orang, Cerita tahyul entah ape2. Ape sume nie?! Patut r gua sedikit pon tak menyesal tak tengok tb time dekat hostel. Hahahaaa.

Kalo kite tengok drama melayu la, kalo orang yang kaye gler la. Mesti de pembantu rumah and yang paling tak logik nyer, mesti pembantu rumah tu orang melayu dan duduk kat situ bertahun2 lame nyer, sampai anak die pun dah beranak, die still keje dekat rumah orang kaye tu. Tak betol tak betol. Gua tak pernah lagi tengok benda tu dalam alam realiti. siyes gua teringin nak tengok orang cam gini. Paling merepek nyer bile, ade la cerita yang anak pembantu rumah tertukar plak dengan anak orang kaya tu. Nape la mesti men tukar2? Gua siyes tak paham. Bukan bole kaya pon cam gitu. Adoiii... Nampak sangat ketidaklogikan akal di situ. Hahahaaaa

Bile gua layan cerita melayu yang tangkap cintan nie. Lebih2 lagi drama melayu. Confirm cinta bersegi2 yang sungguh berbelit2. Contoh nyer :

*******************

A suke dekat B, tapi B ske dekat C, C anggap B tu adik je. Actually C nie lak ske kat kawan A and kawan A plak ske dekat bf/gf A. Tapi C beriya-riya suruh A kenal kan kawan A tu kat C. Dalam diam, bf/gf A syok pulak dekat B. Last2 antara sume tu,  bf/gf A je kawen dengan orang B. Yang lain sume kawen orang lain and hidup happy bahagia selame nyer.

********************

Sungguh wadefak sekali jalan cerita ini. Cam haram je. Nasib la Malaysia nie haram kan gay/lesbian. Kalo x, lagi r bersegi2 cinta diorang. 

Gua malas la nak mengomen2 lagi drama2 yang gua tengok same je jalan cite diorang. Ubah r stail drama 2 sikit. Buat cite thriller ke, perang ke, gusti tangan ke. Ni tak, cinta cinta cinta pas2 cite seram yang tak seberapa seram. pfffttt sungguh. Hahahaa

Btw, cuti gua dah nak abis da. Perjalanan 200km akan gua tempuh lagi skali bersama2 rakan gua ini. Yang amat comey sekali dimate gua. Jumaat nie kte jumpa ye kawan. Tak sabo nak jumpa nie. Hahahaha. Siyesly gua sangat2 malas nak balik tapi gua pon da bosan duduk kat rumah. Disebabkan cuti sem selalu di ujung sem, so duit2 gua pon hanya tinggal ujung saja. Sangat sedey cite gua ini. Macam celaka je. Hahahahaaa. K r. Chow !

p/s: disebabkan gua terlalu excited nak balik hostel, maka gua pun telah siap mempacking barang2 gua. seminggu lebey awal. hahahahaaa

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

03 February 2012

Kenangan Lalu...

"Dah sampai, ini lah tempat nyer". Bapak gua mengejutkan gua yang sedang lena tido.

"Ha? Ini ke, buruk je  tempat ni. Biar betol, sunyi je". Gua membalas dengan nada yang nak tak nak je.

"Dah2, turun pergi pejabat. Daftar sekarang. Ko tu da la lewat daftar". Kate ayah gua sekali lagi. Mak gua pun menganggukkan kepala tanda setuju dengan ape yang bapak gua katekan.

"Bukan sengaja nak daftar lambat, tapi ayah kawan gua yang daftar kan anak die lambat, so gua follow la. Lagi pun gua tak pernah suke nie". Bentak ati kecil gua. Heheheee

Gua pun dengan berat hati, pergi la mendaftar diri gua yang lewat tu.

"Sume dah siap dik, bilik adik 2B2 ok". Kate kerani di pejabat tu dekat gua.

"Ape kejadah nyer 2B2 tu? Ni yang gua malas nie". Ati kecil gua berkate2.

Lalu kerani itu pun memanggil seorang pemuda dan menyuruh die menunjukkan bilik 2B2 itu.

************************** 

"Ok pakcik and makcik, nie r bilik 2B2, ini loker nyer dan ini katil die". Kate pemuda itu kepada mak bapak gua dengan sopan sekali.

"Dik, loker nie rosak la, boleh tolong tukar yang elok sikit". Kate bapak gua dekat pemuda itu.

"Nanti saya bagitau dekat pengurus asrama ye pakcik, sementara itu, sila pakai dulu loker ini ye". Kate pemuda itu kepada bapak gua.

Maka, gua, bapak gua, serta mak gua pun mule la mengemas baju2 beserta barang2 yang gua bawak dari rumah. 

"Ok la, ayah dengan mak balik dulu, jage diri elok2 dekat sini". Pesan bapak gua dekat gua.

Sayang juga bapak gua dekat gua nie. Bapak mane yang tak sayang kan anak nyer ye tak. Dah la gua anak lelaki tunggal. Hehehee.

"Nah duit RM50 nie, gune elok2, jangan bazir beli benda bukan2". Pesan mak gua buat kali terakhir before diorang pulang ke rumah.

Beliau amat paham dengan sikap gua yang taksub untuk membazir nie. selalu sangat beli benda bukan2. Heheheeee

Lalu, mereka pun menaiki kereta dan semakin hilang dari pandangan. Sikit demi sikit, bayangan mereka terus hilang. Heheheeee

Bersambung....

************************

Tepat tanggal 2 Februari 2012, sudah 5 tahun berlalu buat kali pertama gua menjejakkan dekat Sekolah Menengah Sains Alam Shah, Kuala Lumpur (ASiS). Pelbagai pengalaman suka dan duka selama 2 tahun gua tinggal di sekolah yang gua katekan agak keramat itu.

Sekolah yang agak buruk dan ditambahkan dengan sume pelajar lelaki adalah satu yang membuatkan suasana sekolah lebih meriah daripada biase. Tak ade rase malu antara pelajar lelaki dengan lelaki yang lain. Kalo malu gak, nasib korang la. Hahahaaaa.

Hidup diasrama pada mula nyer memang agak tertekan, dunia berubah secara total. Sume kene buat sendri. Tak ade bantuan dari sesape pun, tak ade kuli pun nak wat sume keje korang. Kalo malas, bayar je sape yang sanggup. Duit kan segala nyer. Hahahahaaa



Cukup la pengalaman first day gua datang dekat Asis. De mase lagi, gua sambung k. Chow

p/s: 5 tahun adalah satu tempoh yang sangat lame, kalo kawen, mau de 3-4 anak. heheheeee

Tamat sudah cerita gua. Sekian !