churp

05 August 2012

Segmen: Kenangan Ramadhanku…

Assalamualaikum...

segmen

Biler gua selak kalendar arini, gua baru perasan arini dah 16 hari kite sume puasa. That means, dah nak raye la kan. Biasenye waktu waktu camgini, dekat sume tempat dah bersepah sepah la boleh dengar lagu raya kuar berkumandang and bermacam macam versi ade. Ade baru, ade lame, ade rase gembira, ade rase sedih, ade yang best, ade yang tak best. Biler lagu raya yang tak best tu, gua rase macam nak kasi kaki aje dekat penyanyi tu. Takde semangat nak berhari raya langsung dalam lagu beliau. Hahahahaaaa .

Time time camni gak la waktu paling sesuai nak bazirkan duit buat shoping raye. Beli itu, beli ini, beli dekat situ. beli dekat sana, beli banyak, beli sikit and shit nye, gua pun dah stat merapu. Agak celaka juga la ape yang gua tulis nie takde kene mengena dengan tajuk entry gua kan. Rase nak tepuk tepuk je dahi bagi idea yang berkenaan tu keluar.

Berbalik dekat tajuk entry gua itu, gua nak cerita la sikit pasal puasa gua time kekanak ribena dulu. Dulu dulu, time gua darjah satu, gua eksited giler nak puasa. Siap bagi tau satu family lagi betapa eksited nyer gua nak berpuasa ini. Encik emak yang tiap tiap hari mendengar betapa eksitednye gua nak berpuasa pun turut bosan.

Dipendekkan cerita, dulu gua selalu ke sekolah pagi pade pukul 7 pagi. Before pergi sekolah, gua selalu nyer akan bekpez dulu. So, pukul 7 pagi tu biler makan, confirm confirm la tak puasakan. Nampak sangat penipunye biler gua kabo gua puasa tapi gua bekpez kul 7 tadi. Tapi, encik emak gua selalu menyakinkan gua yang gua berpuasa pada hari itu. Nampak kejam sedikit encik emak buat gua macam itu. Sanggup die troll anak die sendiri. Heheheheheee.

Biler dekat sekolah time waktu rehat. Gua nampak la bebudak yang puasa and yang tak puasa. Siap bawak bekal lagi nak makan time tu. Time tu gua darjah 1, so biler kawan gua pelawa untuk makan sekali. Gua pun dengan yakin giler nye, jawap la :

"Aku tak boley makan arini, aku puasa"

Tapi hakikat nyer, gua tak puasa pon. Memang sangat hampeh gua menahan lapar ketika time rehat itu. Baek gua makan je makanan free tu kan. Kenyang gak. Hahahahahaaa. Setelah gua masuk darjah 2, baru la gua puasa betul betul. Takde dah lagi puasa boley makan pukul 7 bagai. Ini not kind of maen maen punya puasa okey. Gua puasa betul betul  time tu okey. Just tak cukup je. Hehehehee.

Benda paling gua sakit ati biler berpuasa dulu dulu, adalah berpuasa dekat kampung. Cabaran nak berpuasa dekat kampung memang tinggi. Dengan sepupu sepupu gua yang kecik kecik selamba je makan minum depan gua ditemani pakcik pakcik gua yang selamba je tak puasa dengan alasan sakit gastrik, tekanan yang gua hadapi memang tinggi. Last last sekali biler gua tak tahan, gua merayu dekat encik emak nak berbuka puasa sebab sepupu sepupu gua seronok pergi minum air kelapa. Celaka sungguh diorang sebab mengugat iman gua. Hahahahaa

Btw, gua akui, gua amat lemah membuat intro untuk sebuah cerita. Membuat satu intro itu lebih lame dari nak menyiapkan keseluruhan cerita itu. Sobsobsob.

p/s : tahun nie gua takde duit nak shoping raye sebab tak keje. sangat sedih. huhuhuhuuu :(
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

8 comments:

~Sweet Honesty~ said...

hehe..skrg tergoda lgi x??

jom baca kisah saya pla..

http://sweetylikecandycan.blogspot.com/2012/07/segmen-kenangan-ramadhanku.html

wan nurul hezrina said...

tulah walaupun setan kenaikat tapi hasutan2 tetap ado!!pasnie kalau nampak org makan bleh tahan dok?hehehe..

ala ciannyerkena g carik/kutip wit rayalah plak.org tak kerja leh mintak wit rayo=)

salam kenal 1 segmen dr honey dew

http://hezrina83.blogspot.com/2012/08/segmen-kenangan-ramadhanku.html

Dayana Bahar said...

Betul dah tu.. kira pose lah tu .. pose yang yuk.. haha

Mrs Velentine said...

hahaha...kesian dia

nurul barakah said...

hehe...sabar je lah tengok air yang sedap lagi enak...

http://nbarakah.blogspot.com/2012/08/segmen-kenangan-ramadhanku.html

dyabunga said...

window shopping je lah..mcm dya..haha

jom singgah baca entry segmen kenangan ramadhan
http://yayabunga.blogspot.com/2012/07/hari-ini-aku-nak-join-segmen-dari-kak.html

aNiss :):) said...

haha. sahur pukul 7 pun boleh :DD

Dayana Bahar said...

datang semula nak mengira komen ni.... :)