churp

31 August 2012

!


Setelah beberapa ari puas beraya sakan sampai terasa diri pon da semakin membesar. Maka dengan itu juga, saya dengan rendah ati nyer memulakan bicara pada ari yang mulia ini dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim / بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم . Sudah lama kita tidak ketemu dalam dunia blog ini kan. Apa khabar semua? Adakah kalian merindui saya ? Saya menyusun sepuluh jari memohon maap sekiranye kalian merindui saya kerana saya tidak sebegitu rajin untuk mengupdate blog saya ini. Sekian

p/s : terima kasih kerana membaca entry kali ini. Semoga kalian dimurahkan rezeki :)
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

18 August 2012

Selamat Hari Raya !!

Assalamualaikum...

Setelah hampir sebulan kite semua berpuasa. Maka tak lama lagi semua orang yang beragama Islam akan menyambut hari raya yang dijangka disambut ahad ini. Merujuk tajuk gua di atas " Selamat Hari Raya !! " Gua sebenarnyer bukan nak wat cerita pasal ari raye gua tahun nie mahupun tahun tahun sebelum tahun nie.

Raye tahun nie gua tak sempat nak beli ape ape lagi. Tahun lepas pon same gak camgini. Trend beli belah time last minit nie memang gua minat dari lahir lahir dah. First time gua keluar dari perut mak gua masa awal kelahiran dulu, gua dah kabo dekat encik ayah yang berbunyi seperti ini.

"Ayah, gua harap ayah tahu la yang gua nie feberet nyer buat keje last minit. Harap ayah paham and boleh terima ye. Bukan senang nak dapat anak camgini punye last minit ye"

Encik ayah yang terkejut mendengar gua berkata kata lantas terkejut seperti tikus nampak gajah. Lalu beliau pon segera mengangkat gua seperti sebiji bola ragbi dan menendang gua sekuat kuat nyer ke luar tingkap dan beterbangan la gua diangkasa melepasi planet bumi. Akhirnya gua dijumpai alien di planet Namek dan dibesarkan disana sehingga kini menjadi manusia super. Heheheheheee

Time ni mesti korang dah menyumpah nyumpah betapa celaka nyer gua ini sebab buat cerita mengarut ini kan. Kurang la pahala korang sebab bace blog gua nie. Hahahahahaaa. Berbalik kepada cerita gua, tadi malam gua pergi la ke pasaraya nak shoping beli baju and seluar berserta kasut raye. Gua pergi la pusing pusing satu pasaraya tu mencari ape yang gua nak beli.

Then gua ternampak la satu kedai yang nun jauh di utara sedangkan gua sedang berada di selatan. Gua pun segera la berlari lari anak mendapatkan kedai tersebut. Gua tengok pekerja pekerjanye sungguh peramah. Gua yang tak masuk lagi ke dalam kedai itu telah dilayan seperti customer yang telah beberlanje beribu ribu ringgit sahaja. Semua pekerja wanita dikedai itu berlari lari menerpa ke arah gua untuk memberikan layanan mesra mereka.

Gua yang terkesima saat itu segera melangkah keluar kedai itu melihat papan tanda kedai itu. Tertera nama kedai baju.  Gua ingatkan gua sudah masuk rumah urut ketika itu. Goyang sedikit iman gua time tu. Sumpah shit punya cerita. Hahahahahahaa. Gua yang sudah mendapat layanan yang sungguh mesra itu segera la mencari baju dan seluar di kedai itu.

Setelah gua melihat keseluruhan kedai itu, gua akhirnya telah memilih 2,3 pasang baju disebabkan layanan mesra dari pekerja kedai itu. Kini tibanye mase gua memilih seluar. Setelah puas mencari seluar. Then gua pon terlihat la satu seluar yang cantik di mata gua. Pekerja kedai yang baek itu pun perasan la yang gua minat seluar itu. kite orang pun bersembang :

Dia : Abang nak saiz ape ? Sume saiz ade dekat sini.

Gua : Abang ? Wow. Belum pape lagi dah panggil abang. Hehehehe. Abang nak saiz 35 la dik

Dia : Saiz 35 tak ade la abang. Seluar jenis laen ade la saiz 35.

Gua : Tak ade? Tak pe la kalau seluar tak ade. Janji adik ade teman abang pilih seluar. Hehehehee.

Dia : Ish abang nie. Sweat la. Suke suke.

Gua : Okey la dik. Abang nak pergi bayar baju tadi ye.

Dia : Okey abang.

Mendengar tentang ketiadaan saiz seluar yang gua nak beli itu, gua pun blah dari kedai itu tanpa menghiraukan baju baju yang telah gua pilih tadi. Dan paling confirm nyer, mesti perkerja yang melayan gua tadi berkata fak dekat gua kerana gua tak membeli ape ape. Kesian die melayan gua dari tadi. Hahahahaa

Dikesempatan ini juga, gua mengucapkan selamat hari raya dan memohon maaf sekira nyer terkasar bahasa dengan korang semua okey. Btw, cerita di atas adalah cerita benar yang telah ditokok tambah dengan banyak nyer bagi menyedapkan jalan cerita itu. Harap maklum Hehehehee. Esok sekali lagi gua akan pergi mencari seluar itu sampai jumpa saiz yang gua nak. Chow !!


p/s : gua jeles tengok adik adik gua dah siap semua baju raye.
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

14 August 2012

Friendship vs Love..



Friendship is a quiet walk in the park with the one you trust.
     Love is when you feel like you are the only two around.

Friendship is when they gaze into your eyes and you know they care.
     Love is when they gaze into your eyes and it warms your heart.

Friendship is being close even when you are far apart.
     Love is when you can still feel their hand on your heart
     when they are not near.

Friendship is hoping that they experience the very best.
     Love is when you bring them the very best.

Friendship occupies your mind.
     Love occupies your soul.

Friendship is knowing that you will always try to be there
     when in need.
     Love is when you will give up everything to be at their side.

Friendship is a warm smile in the winter.
     Love is a warming touch that sends a pulse through your heart.

Love is a beautiful smile to which nothing compares:
     A tender laugh, which opens your heart,
     A single touch that melts away your fears,
     A smell that reminds you of the tenderness of heaven,
     A voice that reminds you of the innocence of youth.

Friendship can survive without love.
     Love cannot live without friendship.


p/s : kadang kadang sebuah persahabatan itu lebih indah dari sebuah percintaan :)

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

13 August 2012

Sembang Kosong...

Assalamualaikum...


Sejak bapak gua memotong astro beberapa ari lepas disebabkan perkhidmatan astro yang macam celaka giler. Gua pun kerap kali la dihadapkan dengan cite cite yang entah pape. Tak cerita indon, cerita melayu yang tak abis abis dengan hasad dengki nyer. Kalo cerita takde hasad dengki bagai nie, gua syak tak laku kot cite tu. Tu la pasal adegan hasad dengki tu perlu diutamakan. Betul kan ? Hahahahahaaa

Sedang gua melepak depan tb menonton sinetron indon pada suatu petang. Tetiba, seorang budak kenit yang gua pernah ceritakan dulu datang berlari lari anak ke arah gua. Lalu die pun senyum senyum la dekat gua seperti meminta disekeh beribu ribu kali dan lantas perbualan yang macam celaka antara gua dengan die pun terjadi.

****** 

Die : Abang abang, nak pinjam telefon abang tu sikijap. Nak kol kakak mimi.

Gua : Boleh blah ! Pegi amik telefon rosak tu kol kakak mimi.

Die : Ala. Nak telefon abang gak. Pinjam la sikijap.

Gua : Tak boley. Sikijap pon tak boley jugak. Abang tengah pakai. Sepak kejap lagi tau la.

Die : Uh ! Benci abang.

Lalu gua pon bangun menggambil fon gua dan berlalu pergi ke dapur pura pura ke tandas. Malas gua layan budak tu. Nanti menyusahkan gua je. Then die menggambil telefon gua yang rosak tu dan terus berpura pura bersembang dengan kakak mimi die itu. Gua yang melihat hanya menggelengkan kepala sahaja. Sungguh ntah pape budak kenit itu. Rase nak buli je die sampai nanges saat itu. Hahahahaha

******

Di suatu petang ketika encik emak sedang memasak. Kelihatan budak kenit itu turut berada disitu. Lalu gua datang dan mengacau die.

Gua : Weyh, buat ape dekat dapur nie ? Madihah pandai memasak ke ?

Die : Yah tak pandai memasak. Yah kecik lagi la abang.

Gua : Blah la. Nah masak ayam nie.

Die : Yah tak tau masak la abang. Yah nak makan kaki ayam. Yah suke kaki ayam.

Gua : Jadi la ayam tu. Nanti boley la dapat kaki ayam. Hahahaha. Madihah sayang abang tak ?

Die : Tak.

Gua : Kenapa madihah tak sayang abang ?

Die : Abang jahat. Yah tak suke abang.

Gua memang telah menjangkakan jawapan itu yang akan keluar dari mulut die. Lantas gua datang jekat die. Angkat die dan campak dalam bilik encik emak. Menangis la budak itu keseorangan. Berani lagi cakap gua jahat ye. Padan muka kau budak kenit ! Hahahahahaaa

p/s : maaf kalau entry nie bosan sebab gua pon bosan gak. so idea yang keluar pon idea bosan la. hehehehe
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

08 August 2012

Wordless Wednesday...


p/s : dunia sunyi tanpa suara
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

Kulihat layu dalam Melayu..

video


Sesungguhnya
Tidak ada yang lebih menyayat
Dari melihat bangsaku dijajah
Tidak ada yang lebih menyedihkan
Dari membiarkan bangsaku dihina

Aku lihat layu dalam melayu
Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
Nanti dikata tak bersyukur dikata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui
Yang kita sendiri membiarkan bunga raya melayu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam melayu
Tanah air kita yang punya
Kita siram, kita baja
Tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa
13 harimau bertukar menjadi mangsa
Kita lupa, nenek moyang kaya raya
Jangan sekali-kali digadai harta bendanya
Kulihat layu dalam melayu
Kulihat layu dalam melayu
Kulihat layu dalam melayu

Takkan melayu hilang di dunia
Ya, tapi apa guna tak hilang di dunia kalau kewujudan tak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa
Selalu lari bila dirapat
Selalu malu bila soalan diaju
Selalu segan memberi pendapat, rela mengikut dari meneraju
Belum nyanyi sudah bersorak, suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak, cuma tak berfikir di luar kotak
Kulihat layu dalam melayu
Kulihat layu dalam melayu
Kulihat layu dalam melayu

Aku jadi sayu
Bunga menangis dia mendayu mahu jadi cantik tetapi ragu
Aku merayu bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai
Perjuangan kita belum selesai
Perjuangan kita belum selesai
Perjuangan kita belum selesai

Malique : Layu

p/s : gua jumpa lagu nie time dari album malique : ok !
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

05 August 2012

Segmen: Kenangan Ramadhanku…

Assalamualaikum...

segmen

Biler gua selak kalendar arini, gua baru perasan arini dah 16 hari kite sume puasa. That means, dah nak raye la kan. Biasenye waktu waktu camgini, dekat sume tempat dah bersepah sepah la boleh dengar lagu raya kuar berkumandang and bermacam macam versi ade. Ade baru, ade lame, ade rase gembira, ade rase sedih, ade yang best, ade yang tak best. Biler lagu raya yang tak best tu, gua rase macam nak kasi kaki aje dekat penyanyi tu. Takde semangat nak berhari raya langsung dalam lagu beliau. Hahahahaaaa .

Time time camni gak la waktu paling sesuai nak bazirkan duit buat shoping raye. Beli itu, beli ini, beli dekat situ. beli dekat sana, beli banyak, beli sikit and shit nye, gua pun dah stat merapu. Agak celaka juga la ape yang gua tulis nie takde kene mengena dengan tajuk entry gua kan. Rase nak tepuk tepuk je dahi bagi idea yang berkenaan tu keluar.

Berbalik dekat tajuk entry gua itu, gua nak cerita la sikit pasal puasa gua time kekanak ribena dulu. Dulu dulu, time gua darjah satu, gua eksited giler nak puasa. Siap bagi tau satu family lagi betapa eksited nyer gua nak berpuasa ini. Encik emak yang tiap tiap hari mendengar betapa eksitednye gua nak berpuasa pun turut bosan.

Dipendekkan cerita, dulu gua selalu ke sekolah pagi pade pukul 7 pagi. Before pergi sekolah, gua selalu nyer akan bekpez dulu. So, pukul 7 pagi tu biler makan, confirm confirm la tak puasakan. Nampak sangat penipunye biler gua kabo gua puasa tapi gua bekpez kul 7 tadi. Tapi, encik emak gua selalu menyakinkan gua yang gua berpuasa pada hari itu. Nampak kejam sedikit encik emak buat gua macam itu. Sanggup die troll anak die sendiri. Heheheheheee.

Biler dekat sekolah time waktu rehat. Gua nampak la bebudak yang puasa and yang tak puasa. Siap bawak bekal lagi nak makan time tu. Time tu gua darjah 1, so biler kawan gua pelawa untuk makan sekali. Gua pun dengan yakin giler nye, jawap la :

"Aku tak boley makan arini, aku puasa"

Tapi hakikat nyer, gua tak puasa pon. Memang sangat hampeh gua menahan lapar ketika time rehat itu. Baek gua makan je makanan free tu kan. Kenyang gak. Hahahahahaaa. Setelah gua masuk darjah 2, baru la gua puasa betul betul. Takde dah lagi puasa boley makan pukul 7 bagai. Ini not kind of maen maen punya puasa okey. Gua puasa betul betul  time tu okey. Just tak cukup je. Hehehehee.

Benda paling gua sakit ati biler berpuasa dulu dulu, adalah berpuasa dekat kampung. Cabaran nak berpuasa dekat kampung memang tinggi. Dengan sepupu sepupu gua yang kecik kecik selamba je makan minum depan gua ditemani pakcik pakcik gua yang selamba je tak puasa dengan alasan sakit gastrik, tekanan yang gua hadapi memang tinggi. Last last sekali biler gua tak tahan, gua merayu dekat encik emak nak berbuka puasa sebab sepupu sepupu gua seronok pergi minum air kelapa. Celaka sungguh diorang sebab mengugat iman gua. Hahahahaa

Btw, gua akui, gua amat lemah membuat intro untuk sebuah cerita. Membuat satu intro itu lebih lame dari nak menyiapkan keseluruhan cerita itu. Sobsobsob.

p/s : tahun nie gua takde duit nak shoping raye sebab tak keje. sangat sedih. huhuhuhuuu :(
Tamat sudah cerita gua. Sekian !

04 August 2012

SEGMEN : Tambah Follower Blog Sampai 1000+


Follower : 134

Gua join segmen nie ! Semoga gua dapat kengkawan blogger yang laen lagi. Nice to meet u :)

Tag : Sume yang bace entri gua nie

Tamat sudah cerita gua. Sekian !

Saya Nak Kad Raya !!

Tetiba teringin nak kad raye tahun nie dari kengkawan blogger. So gua pon join la segmen nie. Hope tuan blog nie tak marah gua join segmen die nie. :)


Gua rase kad raye nie comel. Hehehehee. Kalau korang nak join. Klik banner tu ye. Pehlis la bagi gua kad raye tu. Nak sangat ! (sambil buat muke mintak kaki)

TARIKH TUTUP: 5hb OGOS, 2012 jam 9.00 malam


p/s : gua nak join segmen kad raye bebanyak. nanti gua dapat kad raye banyak. hahahahaa

Tamat sudah cerita gua. Sekian !